Somàlia: una història de recuperació, un any després de l'estat de fam

Actualizado el 25/07/2012 a las 16:31 | Emergències

Fa un any que Nacions Unides va declarar l'estat de fam extrema en diverses regions del sud de Somàlia, en el moment de major gravetat de la crisi nutricional de la Banya d'Àfrica. Gràcies a l'ajuda internacional, la fam va acabar el febrer de 2012 i es van salvar moltes vides en la regió. Tanmateix, 8 milions de persones a Somàlia, Kenya i Etiòpia segueixen necessitant ajuda humanitària.

 

El fill d'Amina, Ismail Mohamed, de quatre anys, va patir desnutrició aguda greu l'any passat. Ara ja està completament recuperat i la seva mare explica com es va sentir amb la recuperació: "vaig sentir esperança de nou al meu cor". "Ara sóc molt feliç".
 
La família d'Amina vivia a Lower Shabelle, una de les regions més afectades per la sequera i la fam. "Tots els animals van morir, no ens va quedar res", explica el seu marit Mohamed Ibrahim. "Vam haver de marxar, perquè el nostre fill va caure greument malalt", afegeix.
 
"Quan vam arribar a Mogadiscio, l'Ismail estava molt malalt. El seu cos es va començar a inflar i la seva pell a caure ", afegeix la seva mare. A més, estava tan feble que va contreure xarampió i còlera. El seu cos es va inflar tant que no podia obrir els ulls.
 

 

el tractament immediat va salvar la vida de l'ismaIl  

 

Els seus pares el van portar a un centre de nutrició gestionat per l'ONG somali SAACID, recolzat per UNICEF. Allà, es van assabentar que Ismail tenia desnutrició aguda greu i que requeria tractament urgent.
 
"Quan el van portar, la taxa d'inflamació -anomenada edema- era molt alta", va dir Abdullahi Mohammad, un infermer de l'ONG SAACID, que va ser la primera persona a tractar Ismail al centre. "No podíem fer molt per ell llavors".
 
A Ismail el van enviar a un hospital gestionat per Metges Sense Fronteres Bèlgica, on el van admetre dues setmanes fins que la inflor va desaparèixer: "Després el portem al nostre centre de nutrició, sota un programa terapèutic", va dir Mohammad.

 

més de 445.000 infants tractats de desnutrició aguda 

La resposta humanitària massiva ha sigut essencial per salvar la vida dels infants com l'Ismail. Durant l'any passat, UNICEF va tractar més de 45.000 infants de desnutrició aguda a Somàlia dels quals 225.000 patien desnutrició greu- la gran majoria en les regions central i meridional. 

 

No obstant això, la situació en moltes àrees de Somàlia continua sent fràgil. S'estima que 2,5 milions de persones -la meitat dels quals són infnats- necessiten ajuda.
"Encara que la necessitat no és tan alta com la de fa un any, encara n'hi ha que pateixen com Ismail", va dir Mohammad. "Encara veiem infants com ell en els nostres centres de nutrició".
 
UNICEF també està treballant per augmentar la resistència dels grups més vulnerables enfortint els serveis bàsics de la comunitat. Això, a llarg termini, és l'única manera de reduir el risc causat per crisi com la sequera i la inseguretat alimentària.